Deze vegetarische ovenschotel is een beetje anders dan anderen. De ingrediënten liggen namelijk onderin te stomen, zo wordt het dakje van de ovenschotel aan de bovenkant knapperig, en aan de onderkant lekker zacht. Een echte vegan ovenschotel die je ook kunt waarderen als niet vegetariër!

Qua tijd ben je met deze ovenschotel niet langer bezig dan met de andere ovenschotels. Dit is bij uitstek een recept om doordeweeks te maken wanneer je weinig tijd hebt. Weetje wat heel leuk is aan deze ovenschotel? Krijg je tafelgasten en is er bijvoorbeeld één vegetariër bij? Probeer dan iets op tafel te zetten dat iedereen kan waarderen. Ook diegene die normaal gesproken vlees eet. Traditionele ovenschotels worden veelal met gehakt gemaakt en hebben een kaas topping. Bij deze vegetarische ovenschotel heb ik het anders aangepakt. Binnenin de ovenschaal zitten heerlijke ingrediënten die goed op smaak zijn gebracht, aan de bovenkant een knapperig korstje. En dit zonder kaas, mjammie!

Met deze vegetarische ovenschotel wil ik graag laten zien dat iedere dag vlees eten helemaal niet nodig is. Wanneer je dit recept namelijk goed bereid zul je merken dat, met name, de kastanje champignons een “vlees achtige” bite hebben. Dit allemaal door de manier van bereiden. Een andere “iets minder” vegetarische ovenschotel is deze aardappelgratin met broccoli ovenschotel. Thuis eten wij niet iedere dag vlees of vis. Soms is het gewoon heerlijk om een gerecht als dit te maken.




Deze ingrediënten heb je nodig
pakje bladerdeeg
1 courgette
2 uien
bakje kastanjechampignons
tros bospeen
50 gram cashewnoten
3 grote tomaten
peper en zout
olijfolie
1 ei
5 steeltjes verse peterselie
5 steeltjes verse bieslook
roomboter

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 190 graden. Snijd de courgette en de uien in ringen en leg deze in een aparte grote kom. Was vervolgens de kastanjechampignons schoon met een borsteltje en spoel ze daarna af onder de koude kraan. Was tevens een aantal bospeen wortels en snijd deze in stukken. Leg deze allemaal in de kom waar ook de courgette in zit. Snijd de tomaten in kleine stukken en zet een wok pan op hoog vuur met een flinke scheut olijfolie.

Voeg de stukjes tomaat als eerst toe in de wok pan en voeg na enkele minuten de rest van de gesneden groentes toe. Draai het vuur terug naar middelhoog en roer het af en toe om gedurende 10 minuten. Intussen leg je de cashewnoten op een stevige ondergrond (bijvoorbeeld op een broodplank) en plet deze totdat er allemaal kleine stukjes zijn overgebleven. Je kunt dit ook prima in een blender doen. Snijd daarna de peterselie en bieslook in kleine stukjes.

vegetarische ovenschotel

Voeg deze ingrediënten toe bij het mengsel in de wok pan en voeg naar smaak peper en zout toe. Vet vervolgens een ovenschaal in met een scheutje olijfolie en giet het mengsel van de wok pan in de ovenschaal. Dek het af met bladerdeeg en snijd deze aan de randen van de ovenschaal weg zodat het mengsel volledig is bedekt met bladerdeeg. Breek een ei in een schaaltje en klop deze door elkaar. Met een kwastje strijk je het eimengsel over het bladerdeeg, zo ontstaat er een mooi krokant korstje. Zet de ovenschaal gedurende 15-20 minuten in de voorverwarmde oven. Geniet van je vegan ovenschotel!

Laat je het mij weten via de reacties hieronder, Instagram, Facebook of Twitter met de hashtag #lekkeremaaltijd als je dit hebt gemaakt? Dat zou ik superleuk vinden!

eet smakelijk

3/5 (5)

Beoordeling