Wie medicijnen in huis haalt, let vaak goed op wat de bijwerkingen en contra-indicaties zijn. Toch zijn er nog steeds mensen die niet weten dat bepaalde voeding de werking van hun geneesmiddelen kan beïnvloeden. In veel gevallen kan dit voor vervelende bijwerkingen zorgen. In andere gevallen kan het juist goed zijn deze etenswaren op te zoeken. Hieronder enkele voorbeelden ven medicijnen en voeding die op elkaar reageren.
Grapefruits en andere citrusvruchten
Van grapefruit en enkele andere citrusvruchten is bekend dat het invloed kan hebben op de werking van een aantal medicijnen. Daaronder vallen bijvoorbeeld bepaalde medicijnen die helpen je cholesterol te verlagen, middelen tegen jicht en hart- en vaatmedicijnen. In sommige gevallen remt het de werking, terwijl in andere gevallen er juist meer bijwerkingen kunnen ontstaan.
Spinazie
Hoe een enorm gezonde groente een groot gevaar kan vormen, bewijst spinazie. Vitamine-K-antagonisten, een type antistollingsmedicijn, zorgt ervoor dat je minder vitamine K in je lichaam hebt. Ga je veel spinazie eten? Dan ga je het effect van dit medicijn tegen. Dit geldt overigens ook boerenkool, broccoli en spruitjes.
Vette vis
Als je bepaalde medicijnen gebruikt om je cholesterol op peil te krijgen of houden (zogeheten ‘statines’), dan zul je naast een verlaagde cholesterolproductie in de lever ook een vermindering van de aanmaak van vitamine D in de huid krijgen. Dit kun je uit voedingssupplementen halen, maar ook uit voeding, zoals vette vis (haring, makreel, zalm etc.).
Kaliumzouten en –supplementen
Wie kaliumsparende plaspillen of ACE-remmers gebruikt, moet opletten met kaliumzouten en –supplementen. Je kunt deze los krijgen, maar ze zitten ook in veel zoutarme voedingswaren, en kunnen serieuze gezondheidsproblemen veroorzaken.
Gedroogde abrikozen en aardappelen
Om bij de plaspillen te blijven: zogeheten thiazidediuretica kunnen voor een kaliumtekort zorgen, wat je kunt aanvullen met aardappelen en gedroogde abrikozen. Aan de andere kant wordt aangeraden om de zoutinname flink te verminderen.
Paranoten
Wie lisdiuretica (ook een soort plaspil) gebruikt, zal meer vitamine B1 en magnesium uitscheiden. Paranoten zijn de ideale snack om dit weer aan te vullen.
Melk
Melk is goed voor elk? Niet als je bepaalde medicijnen, zoals sommige antibiotica of bisfosfonaten, gebruikt. Laat minimaal 2 uur zitten tussen de inname van het medicijn en het drinken van melk. Anders is het bij mensen die metformine gebruiken. Dat vermindert het calciumgehalte, wat juist weer door melk (maar ook lever, mosselen en veel andere dierlijke producten) kan worden aangevuld.
Let erop!
Slik je bepaalde medicijnen? De arts zal je al wat over voeding verteld hebben. Toch is het handig om nog een keertje te checken of je geen verkeerde voeding binnenkrijgt. Voor mensen die online medicijnen kopen, geldt dat ze hier zelf goed op moeten letten. Lees dus altijd de bijsluiter van je medicijn goed door en stel vragen aan de (online) arts of apotheker
3.8/5 (5)Related posts
Social Media
Laatste recepten
Overheerlijke Recepten
Advertentie
Nieuwsbrief
* Je ontvangt onze nieuwsbrief met de lekkerste recepten en informatie over voeding!