Gyoza’s zijn lekkere gebakken Japanse hapjes van gevuld deeg. Ze doen denken aan dimsums of dumplings die even in de pan zijn geweest. Je kan ze vullen naar wens, maar onze all-time favorite zijn die met shiitakes en groentjes.
Het deeg
De kleine ronde flinterdunne deegvelletjes kan je makkelijk vinden in een Chinese wijk of in een speciaalzaak. Deze velletjes vul je met de groenten. Je vindt ze in het vriesvak. Ben je een echte keukenchef? Dan kan je ze ook zelf maken op basis van bloem en water: gewoon met de keukenrobot mixen tot een deeg en kleine bolletjes uitrollen tot dunne velletjes, in principe niet al te moeilijk, maar voorverpakt zijn ze naar mijn mening even lekker en het bespaart je weer wat werk én afwas. Gewoon laten ontdooien, lekker vullen, bakken, en klaar.
Kruiden & smaak
In de Japanse keuken gebruiken ze doorgaans heel wat kruiden en smaakmakers en dat is bij dit recept niet anders. Met wat sojasaus, miso, gember, sesamolie en bosuitjes til je het geheel naar een hoger niveau. Meer hebben deze gyoza’s niet nodig. Hoewel een dipsausje met sambal of chili erbij wel kan smaken.
Voor de vulling
Je kunt kiezen om het hele mengsel met een mixer te pureren tot een glad mengsel of je gaat voor kleine stukjes. Ik moet zeggen dat deze keuze best wat doet aan de smaak. Ga je voor een glad mengsel of papje van alle ingrediënten, zoals origineel staat in het recept staat dat ik heb gebruikt? Dan krijg je een uniforme smaak die een geheel vormt, maar waar de unieke smaak van de paddenstoelen en van de groenten niet echt doorkomen. Dat vind ik persoonlijk jammer. Daarom raad ik dat je aan de paddenstoelen, de groenten en de kruiden fijn hakt, maar niet pureert, voor intensere smaken. Je kan de mixer ook op een lagere stand zetten zodat het mengsel niet te glad wordt.
1-2-3 gyoza!
Zet een kommetje water klaar, zet de vulling aan de kant en bestrooi een dienblad met bloem. Leg hierop een velletje deeg, neem het velletje in je hand doe een kleine lepel vulling in het midden van het deeg, maak een halve cirkel van de rand van het velletje met je vingertoppen vochtig en vouw dubbel. Nog even goed aanduwen met de vingertoppen et voilà, daar heb je je eerste gyoza! Leg deze op een bord met daarover een vochtige handdoek zodat het deeg niet uitdroogt. Herhaal tot de vulling op is. Bak de gyoza’s in een lepel sesamolie aan één kant bruin voeg water toe en stoom ze in een aantal minuten gaar! Bon appetit of zoals ze in het Japans zeggen: 美味しい (Oishī)
No ratings yet.Related posts
Social Media
Laatste recepten
Overheerlijke Recepten
Advertentie
Nieuwsbrief
* Je ontvangt onze nieuwsbrief met de lekkerste recepten en informatie over voeding!